3D-tryckglas med användning av stereolitografi

3D-tryckglas med användning av stereolitografi
3D-tryckglas med användning av stereolitografi

3D-utskrift är en av de allra bästa sakerna som har inträffat för tillverkarens grannskap de senaste åren, ändå har den resulterande produktionen alltid varit benägen att skada när det används vid högtemperaturapplikationer eller platser där Del kan utsättas för frätande kemikalier. I ett nyligen med titeln “tredimensionell tryckning av transparent smält kiseldioxidglas”, [Kolz, F et. Al.] Har föreslagit en teknik som använder stereolitografskrivare för att producera glasobjekt som kan utnyttjas i forskningsstudieapplikationer där plast bara inte skär det.

När vi statsar stereolitografi tror du troligen på hartsutskrift, men det hänvisar till det allmänna användningen av ljusstrålar till kedjemolekyler tillsammans för att skriva en fast polymer. Forskarna använder här amorfa kiseldioxid nanopartiklar som utgångspunkt som senare behandlas av UV-ljus som producerar en polymeriserad komposit. Denna struktur utsätts sedan för höga temperaturer på 1300 ° C vilket resulterar i modeller som består av rent smält kiseldioxidglas. Detta innebär att delen har enastående termisk såväl som kemiska egenskaper, liksom är också optiskt kompatibel med forskningsstudieutrustning.

Upplösningen av detaljerna i trycket är endast begränsade av förmågan hos den stereolitografskrivare som används. För dem som vill lägga till en DIY optisk vridning till ett projekt, kommer detta att visa sig vara en välsignelse. Om 3D-tryckta linser eller mikrooptiska gadgets kommer att bli lätt, är möjligheterna oändliga. Producerande spektrometrar såväl som optiska sensorer i verkstaden kan snart vara en verklighet.

Liknande arbete hos MIT har utförts i det förflutna och med Autodesks Ember 3D-skrivare är öppen källkod, framtiden har en hel del 3D-utskrift framåt.

Tack [Jimk] för spetsen.